Står dine ferieglansbilleder i vejen for din ferie?

Sommerferien står for døren og det er tid til at komme ned i gear – lange morgener, huller i tiden, hvor verden står stille, læsning, samtaler i aftenskumringen og leg med børnene. Dejligt, roligt og genopladende. Eller? Det kan også være rigtigt hårdt og anstrengende at holde ferie – måske bliver du konfronteret med, at du ikke er særligt god til at slappe af, at du og din partner ikke har særligt meget at snakke om, at du ikke orker at lege eller kan give dig hen til ‘børnetid’, for der skal jo stadig købes ind, laves mad, ryddes op, trøstes osv. selvom det er ferie… Måske griber du dig selv i at glæde dig til, at du igen skal tilbage på arbejde, børnene i institution og kæresten til fodbold tre gange om ugen? Måske betyder ferien, at du får lejlighed til at forholde dig til dig selv, dit parforhold og din måde at leve livet på og måske er det ikke helt rart, det du får øje på?

Hvert år bringer medierne artikler om at skilsmissetallet stiger i månederne efter sommerferien og analyserne drejer sig ofte om to ting. Enten har vi for høje forventninger til det ferien skal være – vi skal hygge, snakke, elske, spise, sove og lege til vi falder om med et lykkeligt smil på læberne eller også er det fordi vi har for travlt med at skulle besøge samtlige danske forlystelser, besøge venner og familie i alle ender af landet eller tilbringe 1/3 af ferien i en kogende bil med iPaddens blå lys på bagsædet og skænderier på forsædet for at nå frem til en overfyldt campingplads i Italien.

Men jeg kan ikke lade være med at tænke, at de to ting er sider af samme sag. Når vi planlægger vores ferier fylder vi fantasier og forventninger ind i dem, der bygger på vores forestillinger om hvordan det ‘burde’ være, vores idyliserede selvbilleder af menneskeligt overskud, frigjort sensualitet, rummelighed og fællesskab. Det kan selv den mest velplanlagte og solrige ferie ikke leve op til. For du tager DIG med ind i glansbilledet og du, dine børn og din kæreste bliver ikke andre og forbedrede udgaver af jer selv bare fordi det bliver uge 28. Og når du mærker uroen over at skulle møde din egen utilstrækkelighed, over din manglende fantasi til at finde på ‘sjove dyr med ting fra stranden’ og hjemmelavede is med havens frugter eller manglende lyst til at have sex dagligt, er der fare for at du begynder at fylde ferien op med dyre og ofte stressende aktiviteter, der ligger langt fra det billede på ro og tid som ferien skulle være. Og måske er det der skænderierne starter – for det er lettere at se sig sur på kærestens manglende deltagelse eller engagement end at stå ved sin egen.

Så stop lige op en gang og træk vejret dybt! Fortæl dig selv, at DU ER NOK SOM DU ER! Du kan ikke være en anden – heller ikke når det er ferie. Det er godt nok. Når du prøver at være en anden, misser du faktisk chancen for det du drømmer om. I stedet skal du turde være med det og den du er! Du skal turde bruge en hel formiddag på at gå ned at købe ind sammen med din 2 årige , du skal turde lade opvasken blive det sted, hvor du lærer noget nyt om din teenager, du skal turde sige til din kæreste, at du har brug for tid uden ansvar og så rent faktisk slippe ansvaret, du skal turde sidde med din kæreste i tavshed, du skal turde server markrelmadder og mariekiks til aftensmad fordi I ikke fik købt ind og du skal turde acceptere, at der også er dage i løbet af ferien, hvor du er ked af det og uoplagt.

Giv dig selv plads til at være det hele – byd utålmodigheden og uroen velkommen, smil til angsten for utilstrækkelighed og kys det uperfekte parforhold. Når du giver det, du undgår, plads, kan der faktisk indtræde store forandringer.

Rigtig god ferie!